Walstroom

Gniffelend lezen we de instructies; “…het verdient aanbeveling voor vertrek de walstroom te ontkoppelen..”

Maandenlang moesten we het achter de kleine Polynesische eilanden doen zonder walstroom. Geen moeilijke opdracht overigens, afgezien nog van de omgeving die ons waanzinnig veel energie geeft, schijnt de zon de hele dag, waait de wind dat het een lust is en bovendien, de generator spekt regelmatig tijdens het koken onze elektrabalans.

We hebben haar pas een paar dagen geleden opgehaald en lezen ons dagelijks wat in de gebruiks aanwijzingen in. Wegvaren doen we volgens een strak protocol. ..eerst dit, dan dat.., en daarna pas dat… Het protocol is nog in ontwikkeling, stapje voor stapje, dag na dag, leren we nog bij.

De havenmeester maakte gister een kleine vergissing, schatte onze lengte en vooral de aanwezigheid van een klein bootje dat er nog lag wat al te optimistisch in. Gelukkig konden we er zijwaarts in, 10 cm achter de spiegel, nauwelijks 20 centimeter van voor. Ademloos slaan de havenmeester en zijn maat ons gade; bewondering voor de manoeuvre is zichtbaar op hun gezicht.

We hebben nog een flink stuk te gaan vandaag, de mist is maar net aan op getrokken, het vocht wis ik nog van de ramen. Terwijl maatje Christien de voorlijnen laat lopen, concentreer ik me op het subtiel op de centimeter met de hekschroef wegdraaien van de achterkant van de boot. Een schreeuw wekt me uit mijn concentratie –stapje voor stapje manoeuvreer ik onze beauty het wijde water op.

“De walstroom! De kabel!”

Een klap achteruit breekt de manoeuvre net op tijd af.

Een nieuw punt in het wegvaarprotocol  “ …voor vertrek de walstroom ontkoppelen…”

We moeten duidelijk nog even wennen aan de nieuwe gewoontes die we ons eigen moeten maken.

Advertenties

3 gedachten over “Walstroom

  1. Neen, zowel de Vedette met een Nanni motor als de 12 jaar daarvoor de Ovni met een Volvo, beide werfgebouwde jachten, kunnen gewoon met de stekker in de walstroom gestart worden. Logisch immers hoe vaak is het niet dat je na een periode van stilstand de motor proefdraait terwijl je voor je boordnet gewoon nog aan de stroom ligt. Het ligt ook niet aan de wallader, de ene wallader is een Victron, de ander een Mastervolt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s