Gas; ik heb er zin in!

Vandaag effe mijn gas controleren; ik heb er zin in! Het heeft wat weg van de reclame slogan: Vanavond effe alle bijlagen van mijn lijfrente polis doornemen; ik heb er zin in! Je hoort het bijna nooit. Een onder geschoven kindje. Liever gezellig aan een wijntje dan even checken of je gaskeur soms verloopt.

Nog een paar weken en het seizoen breekt weer aan. Breaking news; explosie op een motorboot. Bijna altijd gaat het om gas. De tijd van exploderende benzinetanks ligt, voor wat betreft de kajuitboten, alweer een tijd achter ons. Helaas vaak ook met doden en gewonden en, nauwelijks te vermijden, veel schade; ook bij de buren.

Ons gas-keuringscertificaat loopt af; tijd voor vernieuwing. Nog maagdelijk en lelieblank op dit terrein, leggen we ons oor te luisteren bij de havenmeester. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we, zeilend over de wereldzeeën, ook geen kans zagen ons “gascertificaat”, voor de volgens de voorschriften aangelegde installatie, te vernieuwen. We vervingen jaarlijks gewoon maar alle kwetsbare delen. We zijn dus nog helemaal blank op dit terrein.

We vragen eens rond, bij de havenmeesters, wie er regelmatig gaskeuringen doet op de haven. Verwonderd kijkt hij ons aan. Nee, een naam heeft hij zo niet. Hij zal eens informeren. Iemand die de keuring van de gasinstallatie kan doen; nee dat komt zo vaak niet als vraag bij hem langs.

Wat rondzoekend op internet vinden we wel een paar adressen, ook de havenmeester geeft ons na verloop van tijd een adres. Alleen de prijzen van zo’n nieuw certificaat, da’s niet mis. Hoewel, als je zo kunt voorkomen dat je je boot te vroeg opnieuw moet laten intimmeren en schilderen, dan is  dat ook wel wat waard.

Toch zit het me niet lekker; de stevige prijzen, een havenmeester die zo’n vraag maar weinig krijgt, is die eis van de verzekeraars dan een wassen neus? Is het een fabeltje dat jachthavens belang hechten aan dit stuk veiligheid?

Gelukkig tref ik de volgende dag een firma op de haven die kennelijk een gaskeuring voor iemand verzorgd; valt me weer mee, ik was al bang dat ik de braafste van de klas zou zijn. Toch blijft het apart, zo’n belangrijk thema en zo weinig aanwijzingen dat het serieus wordt aangepakt.

We nemen het risico niet en kunnen een paar dagen later ons nieuwe gascertificaat in de armen sluiten. Nu maar hopen dat onze buren in de havens waar we straks gaan komen diezelfde wijsheid met gas hebben opgebracht. Dat ze vandaag toch ook hun gas laten controleren; dat ze er zin in hebben, dan heb ik het ook.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s