Geen moeite

Nimy-Blaton-Péronnes.
Een werelderfgoed valt ten prooi aan de vlammen; Parijs, Frankrijk, nee de hele westerse wereld is in rep en roer. Een van de meest treffende symbolen van Frankrijk, op Marianne en de Eiffeltoren na, gaat reddeloos ten onder. Frankrijk voelt zich geraakt in het hart.
Vanuit de hele republiek, vanuit de hele wereld zelfs stromen de herstelgelden binnen. Talloze vermogenden, particulier en onderneming, zeggen bedragen toe voor herstel. Immers wie brede schouders heeft kan ook breed bijdragen.
Zoals elke nek die wordt uitgestoken worden ook deze nekken in de sociale media al snel mikpunt van kritiek; “had de middelen dan eerder ook al voor sociaal zwakkere vrijgemaakt”. Toegegeven, de criticasters hebben een punt, alleen of dat in dit geval nu zo uit moet worden gemeten?
Straks zit de entree van de vernieuwde kathedraal vol koperen blaadjes met namen van gulle schenkers, zijn een aantal banken voorzien van verwijzingen naar hen dit de snelle herbouw mogelijk hebben gemaakt. 1 miljard; 25 jaar lang 40 miljoen druk op de Franse staatskas. Je moet er niet aan denken dat de weldoeners en masse na alle kritiek bedanken voor de eer.
Ik moet slalommen op het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Honderden plastic flesjes, plastic zakken en boodschappen tassen van welbekende supermarkt ketens dobberen me te gemoed. Het plastic dat wereldwijd de oceanen vervuild vormt een ingrijpend maatschappelijk probleem. Talloze zoogdieren, vogels en vissen sterven en stikken met grote hoeveelheden plastic in hun maag. Op het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes worstel ik met af en toe met moeite door de plastic soep; er zijn vast nog veel meer van dit soort wateren, vlak voor onze spreekwoordelijke deur.
Als we de brede schouders die het herstel van de Notre Dame aanspreken op hun -mogelijke- eerdere nalatigheid in het aanpakken van andere maatschappelijke vraagstukken, wordt het dan geen tijd om het plastic zwerfafval om ons heen als maatschappelijk probleem op onze eigen schouders te gaan nemen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s